Öne Çıkan Yayın

Uzak Masaüstü Bağlantısı ve Modem Port Ayarı

İyi günler bu konumuzda uzak masaüstü bağlantısı ve modem port ayarını anlatacağım. Normalde uzak masaüstü bağlantısı ayarını açtığımızda ye...

21 Kasım 2013 Perşembe

Akıllı Kart İşletim Sistemi

1- Akıllı Kart'a neden ihtiyaç duyulmuştur?

İlk plastik kart bir statü göstergesi olarak DINERS CLUB tarafından 1950'de kullanılmaya başlanmıştır. Yalnız üyelere özgün olarak çıkartılmıştır ve para yerine sadece "ismi" ile ödeme yapabilmişlerdir.

Visa ve Mastercard'ın  bu alana girmesi ile kartlar, plastik para olarak, başta ABD'de sonra Avrupa ve Dünyanın diğer bölgelerinde çok daha hızlı şekilde yayılmıştır.

İlk kartların fonksiyonu oldukça basittir. Kart sahibinin ismini ve kart numarasını kabartma yazılar ile kullanılarak kart kişiselleştirilmesi yapılmıştır. Ancak plastik kartların yaygınlaşması ile birlikte ortaya çıkan organize suçlar, kart üzerindeki temel güvenlik unsurları ile önlenemez olmuştur. Bunu önlemek için ilk gelişme kartların arka yüzüne manyetik şerit konularak olmuştur. Manyetik şeritli ve kabarma yazılı kart halen en çok kullanılan tip ödeme kartıdır. Uygun donanımı olan herkesin, kolayca manyetik şeritte yazılı veriyi okuyabilmesi, değiştirerek yeniden yazabilmesi manyetik şeridin çok önemli bir zayıfığını oluşturmuştur. Bu yüzden gizli bilgilerin manyetik şeritte tutulması uygun değildir.

Akıllı kartlardaki ve elektronik veri alanındaki gelişmeler yukarıdaki probleme yeni çözümler ortaya çıkartmıştır. 1970'lerde elektronik dünyasında olan büyük gelişmeler sonucunda birkaç milimetrekare alan içine aritmetik işlemci ve veri depo alanı sığdırılabilmiştir. Yapılan testler sonunda, akıllı kartın, yüksek seviyede dayanıklılık ve tahrifata karşı tüm beklentileri fazlası ile karşıladığı görülmüştür. Modern şifreleme tekniklerinin tümleşik devre yapısı ile beraber gelişmesi ile banka kartı uygulamaları da yaygınlaşmıştır.

2- Kart Tipleri Nelerdir?

"ISO 7810 Identification Cards - Physical Characteristics" standardı, üç farklı formatta, kartların sahip olması gereken ölçüleri, esneklik, ısıya dayanıklılık özelliklerini belirler.

Kabartma Yazılı Kartlar
Manyetik Şeritli Kartlar
Akıllı Kartlar

3- Akıllı Kartların Avantajı Nedir?

Akıllı kartın en önemli avantajı, içine depolanan bilgi, yetkisiz erişim ve tahrifata karşı korunabilmesidir. Veriye erişim sadece seri yoldan olduğu için bu kapının kontrolü kart işletim sistemi ve güvenlik mekanizması tarafından yapılmaktadır. Bu güvenlik mekanizması altında, gizli bilgi karta yazılabilir ve yetkisiz kişiler tarafından erişilemez. Bu bilgiler uygulama gereği kart işlemcisi tarafından işlenebilir veya kullanabilirler. Bu işlemlerde dışarıya bir bilgi sızmaz. Prensip olarak okuma, yazma ve silme gibi bellek fonksiyonları donanımsal ve yazılımsal olarak belirli şartlara bağlanarak çeşitli güvenlik önlemleri alınabilir.

Şifreleme algoritmalarını da başarılı şekilde uygulayabilmeleri, akıllı kartları uygun ve taşınabilir güvenlik modülleri haline getirmiştir.

4- Akıllı Kart'ın Güvenlik Unsurları Nelerdir?

Akıllı kartlar, özel bir işlemin gerçekleştirilmesi için bir yetkilendirme aracı veya kart sahibinin tanınmasının aracı olarak kullanılır. Bu işlemlerin sahte kartlar ile yapılmasını önlemek için akıllı kartın üzerine tümleşik devrenin yanı sıra çeşitli güvenlik unsurları da bulundurulur. Kartın gerçek olduğunun kontrolü makinelerin yanı sıra göz ile de yapılacağından, birçok güvenlik unsuru görseldir. Makineler tarafından yapılacak gerçeklik kontrolü, kart işlemcisi ve okuyucu arasındaki özel protokol ile yapılabilir. Ancak, kartın gerçek olduğunu ispatlayacak olan görsel güvenlik unsurlarının, teknik olarak taklidi zor, geniş bir teknik bilgi birikimi gerektiren ve teknik detaylarının kolay elde edilemediği özellikler olması gerekir. İmza paneli, Gökkuşağı baskı, Dekoratif çizgiler, Mikro yazı, Morötesi yazı, Hologram, Hayal resim, Lazer ile nakşetme, Kabartma yazı gibi güvenlik teknikleri kullanılmaktadır.

5- Akıllı Kartın Uygulama Alanları Nelerdir?

Akıllı kartların kullanım alanı günümüzde çok yaygınlaşmıştır. Bunların başlıcaları aşağıda görülebilir.

Cep Telefonu SIM Kartı
Kredi kartı, e-cüzdan
Ankesörlü Telefon Kartı
Toplu Ulaşım Kartı
Sağlık Sigortası Kartı
Elektronik (Sayısal) İmza Kartı
Kimlik Kartı
Ödeme Sistemlerinde Akıllı Kart
Otomatik Geçiş Sistemi

Kaynak : http://www.akiskart.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder